M-am cam indragostit de coptul fara gluten. Nu am crezut ca voi spune asta vreodata, insa de cand am renuntat la gluten, coptul a devenit o adevarata bucurie pentru mine! Pur si simplu abia astept fiecare zi sa experimentez noi retete.
Pentru ca ne apropiem de sarbatoarea"Nasterii Domnului-Craciunul",si respect traditia ca in ajun sa mananc "julfa-scutecele lu'Isus",m-am gandit sa sa adaptez reteta clasica la specificul alimentatiei fara gluten.
INGREDINETE 10 LIPII:
250gr Amestec făină Paleo pentru copt - Szafi Reform 250g,
5 linguri apa calduta
1 praf de Sare Albă - HIMALAYA Szafi 500,
1 lingura de Ulei Nuca de cocos - 500
PREPARARE:
- Pune faina fara gluten si sarea intr-un bol.
- Adauga apa, lingura cu lingura, in timp ce amesteci continuu.
- Aluatul trebuie sa fie elastic si usor de modelat. Daca este prea umed si lipicios, mai adauga putina faina. In caz contrar, daca este prea uscat si sfaramicios, mai adauga putina apa. Astfel reglezi consistenta aluatului pentru lipii.
- Cand aluatul a capatat consistenta dorita, poti incepe sa il framanti folosind mainile.
- Imparte aluatul in 10 parti egale si creeaza niste mici bile de aluat.
- Presara putina faina pe blatul de lucru.
- Ia cate o bila de aluat si folosind un facalet, intinde aluatul dandu-i o forma rotunda. Lipia trebuie sa aiba cam 1 mm grosime.
- Pune lipia deoparte si intinde si celelalte blie de aluat.
- Cand ai terminat de intins toate lipiile, unge-le cu putin ulei de cocos
- Pune o tigaie antiaderenta mai mare la incins, pe foc mic spre mediu. Se procedeaza cam ca la clatite.
- Lasa fiecare lipie la copt 1-2 minute pe fiecare parte, sau pana cand incepe sa isi schimbe culoarea.
PENTRU INSIROPAREA LIPIILOR/TURTELOR:
apa,coaja rasa de portocala si lamaie
Se amesteca apa cu indulcitorul si se pun pe foc sa de-a un clocot,apoi se inchide focul si se adauga coaja rasa de lamaie si portocala.
UMPLUTURA:
UMPLEREA TURTELOR/LIPIILOR:
Pe un platou se pune o lipie insiropata ,apoi un strat de umplutura .
Se repeta acest exercitiu pana se termina lipiile .
Ultimul strat sa fie lipie insiropata.
Se da la rece timp de cateva ore(de preferat peste noapte)
CRACIUN FERICIT!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu